A területi tervezés kihívásai a kilencvenes években Magyarországon: a területfejlesztési stratégiák kialakításáról a programozásig és az értékelésig - Lados, Mihály (Tér és Társadalom, 2001)
A tanulmány a megyei, a regionális, a nemzeti és a nemzetközi szintű tervekkel foglalkozik. A tanulmány középpontjában az áll, hogy az EU csatlakozással összefüggésben milyen kihívások érték/érik a hazai területi tervezést és az annak való megfelelés folyamatába a NYUTI milyen módon kapcsolódott be, mennyiben volt képes szerepet játszani a hazai területi tervezés megújításában, az innovatív módszerek terjesztésében. A tanulmány négy nagyobb témakörre bontva tárgyalja ezt a megfelelési folyamatot. Az első blokk a területi tanulmányokkal kapcsolatos igények átalakulását tárgyalja a nyolcvanas évek végén. A második blokk a tervezési rendszer megújításának az EU csatlakozásból és Maastricht-i szerződésből fakadó követelményeiből, a stratégiai tervezés módszerének hazai megalapozásából indul ki. A harmadik blokk a konzorciumban való együttműködés és a projektek nemzetközi szintre emelkedését tárgyalja. A negyedik blokk az előcsatlakozási időszak nagy kihívásával a programozással foglalkozik.