A városhálózat az átmenetben, a kilencvenes évek változási irányai - Rechnitzer, János (Tér és Társadalom, 2002)
Az átmenet területi folyamatainak vizsgálatakor nem feledkezhetünk meg a városhálózat szerkezeti elemzéséről. A városok a megújítás hordozói, azok funkcióinak változása, illetve az alkalmazkodási képességük alapvetőn befolyásolja a térszerkezet alakulását. A modernizációs elemek, a piacgazdaság intézményei a városokban telepednek meg, hiszen követniük kell a hierarchikus terjedés szabályait, s a különböző adottságokkal rendelkező centrumok hálózatán, annak egybekapcsolódása révén hatolnak aztán a tér további pontjaiba, szövik át a területrendszert.